Hamilelikte sigara kullanımı düşüklere neden olmaktadır. Hamilelikte sigara tüketimi hem bebeğinize hem de hamileliğe zarar verir. Sigaranın içeriğinde bulunan zift, nikotin, karbon monoksit ve diğer zehirli maddeler üst solunum yollarına, buradan bronşlara ve kana geçerek, solunum sistemi, kalp ve damarlar olmak üzere vücudun tüm organ sistemlerine zarar verir.
Gebelikte Sigaranın Zararları
- Yapılan araştırmalarda, sigarayla birlikte alınan nikotinin, anne adayının yumurtasında genetik anomalilere daha fazla meyilli olduğu saptanmıştır. Ayrıca nikotinin kadınlarda erken menopoza neden olduğu saptanmıştır.
- Hamilelikte sigara ve alkol kullanımı düşük gebeliklere neden olmaktadır. Aynı zamanda anne adaylarında düşük tartılı bebek dünyaya getirme eğilimlerinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
- Gebelikte sigara içenlerde erken doğum riskinin daha çok olduğu tespit edilmiştir.
- Hamilelikte sigara içmek, su kesesinin erken açılma riskini artırmaktadır.
- Solunum problemlerine neden olduğu için anne adayının normal doğum yapma ihtimalini azaltır.
- Anneleri sigara içen bebeklerinin soluk alma durma riski daha fazladır.
- Sigara içen annelerde bebek ölümünün, sigara kullanmayan annelere göre iki kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
- Hamilelikte sigara kullanımının sadece anne karnındayken değil, doğumdan sonra ileri yaşlarda bebeğinizi etkilediği tespit edilmiştir. Yapılan araştırmaya göre, gebeyken sigara içen annelerin çocuklarında davranış bozukluğu görülme ihtimalinin içmeyen annelerin çocuklarına göre iki kat daha fazla olduğu saptanmıştır.
- Gebelikte sigara tüketimi, plasentanın yanlış yerleşimine, hipertansiyon sorununa, kanama gibi bir takım problemlere neden olabilir.
- Doğumla birlikte bebeğinizde çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Sigara kullanımı ile annede iştahsızlık oluşacağı için annenin beslenmesinde de yetersizlik ve hamilelik sürecinde annenin alması gereken kiloda eksiklik olur. Bu da bebeğinizde gelişme azlığına ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
- Sigara kullanımından vazgeçmek hem bebeğiniz hemde kendi sağlınız için yapacağınız en büyük yatırımdır.