Hamilelik döneminde beslenme anne adaylarının en çok dikkat etmesi gereken bir konudur. Bu yüzden hem kendileri hem de çocukları için faydalı besin gruplarından yeterli ölçüde tüketmeleri gerekmektedir. Eski beslenme alışkanlıklarından vazgeçerek besleyici ve sağlıklı bir beslenme programı belirlemeleri gerekmektedir. Hamilelikte beslenme listesine eklenmesi gereken en önemli besin gruplarından biri de pekmez. Çünkü pekmez, annenin kan eksikliğini gidererek kan değerlerini dengeler. Peki pekmezin gebelikte herhangi bir zararı var mıdır ve pekmez çeşidine göre anne adayına ne gibi faydalar sağlamaktadır? Gelin birlikte bu soruları cevaplayalım.
Keçi Boynuzu Pekmezinin Faydaları
- Kolesterol ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur. Kalp sağlığını destekler.
- Vücuda ihtiyacı olan dayanıklılığı ve kuvveti verir.
- Besin içeriği olarak, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor ve çinko gibi mineralleri bulundurur. Bu mineralleri bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Elbette bebeğiniz mineral ihtiyacını sizden karşılar. Fakat sizde kaynakların tükenmesi, dişlerinizin çürümesine, saçlarınızın dökülmesine neden olur. Mineral ihtiyacınızı dengede tutarak gebelikte ortaya çıkabilecek bu tarz şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
- Keçiboynuzu pekmezi, akciğer ve karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir.
- Tabi ki pekmez faydalı diye aşırı tüketmemek gerekir. Bildiğini üzere her şeyin fazlası zararlıdır.
- Günde 1-2 yemek kaşığı mineral ihtiyacınızın % 10’unu karşılayacaktır.
Dut Pekmezinin Faydaları
- Kansızlığa iyi gelir.
- Gebelikte yaşanan halsizliği azaltır.
- Anne adayının vücut direncini hastalıklara karşı arttırır.
- Kışın hamilelik geçiren anne adayları için grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı korur.
- Mide rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.
- Bebeklerin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlar.
- Çocukların zeka gelişimi için faydalıdır.
- Astım ve bronşit gibi solunum rahatsızlıkları için faydalıdır.
Gebelikte Pekmez Ne Kadar Yenmeli?
Hamilelikte günde tüketilen 2 çay kaşığı pekmez, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor ihtiyacınızın yaklaşık %10’unu karşılar. Bu hesabı göz önünde bulundurarak aldığınız besinlerin mineral içeriğine göre günlük almanız gereken mineral miktarının eksiği oranında tüketebilirsiniz. Hamilelikte besin gruplarından almanız gereken miktarları incelemek isterseniz hamilelikte ne yemeli başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Hamilelikte Pekmez Zararlı Mı?
Gebelik döneminde pekmez tüketmenin bilinen bir zararı yoktur. Fakat tabi ki ihtiyacınızdan fazla tüketmemelisiniz. Pekmezi tek başına tüketmekte zorluk yaşıyorsanız tahine katarak tüketebilirsiniz.
Gerçekten çok güzel anlatmışınız sizleri bu yazınızdan dolayı tebrik etmek istedim.
Teşekkür ederim.