Çocuğunuz durmuyor diye sık sık ona televizyon açıyor ve bu onda bir alışkanlık haline geldiyse lütfen dikkat. Özellikle de çocuklarına yemek yesin diye çizgi film açan ebeveynler çok büyük bir yanılgı içerisindesiniz. Çocuğunuz öğünlerini yemek masasında ve sandalyesinde televizyonsuz bir ortamda almasına özen göstermelisiniz. Yemek yemiyorsa yemiyordur. Kilolu çocuk sağlıklı çocuk tabusunu yıkalım artık lütfen yada çocuğum açlıktan ölecek korkusunu yenelim. Çocuğun hiç bir sağlık problemi yoksa obezite olmasındaki en büyük rol anne, baba yada çocuğun bakımını üstlenen bireyin. Çünkü çocuklarımız bizleri rehber alıyor. İyi bir rehber değilsek hem sağlığı hem de kişiliği etkilenebiliyor.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda çocuk çağındaki obezitenin nedenlerinin yemek zamanı, televizyon karşısında geçirilen süre ve yatmadan önceki tutarsız rutin yani sağlıksız beslenmenin olduğu tespit edilmiştir.
Çocukluk çağı obezitesinin en büyük 3 nedini bildiğimize göre önlemek için bu 3 nedeni diskalifiye etmemiz gerekiyor. Yani;
1. Ekran Karşısında Geçirilen Süreye Dikkat!
Bence televizyon olabildiğince çocukların hayatında azami sürede kalmalı. Tamamen izlemesini belki engellemek zor olabilir. Ne biliyim eviniz müsait değildir geniş bir aile yapınız vardır. O zaman çocuğunuzun televizyon izlemesini engelleyemezsiniz. Ama en azından onunla birlikte oyunlar oynayarak, etkin bir şekilde zaman geçirerek enerjisini başka yöne çekebilirsiniz. Televizyonun çocuklar üzerine etkilerini az çok araştırdıysanız bu konudaki pedagogların görüşlerini biliyorsunuzdur. Aslında ilerleyen zamanlarda bu konu üzerine de bir yazı yazmak istiyorum. Bana soruyorsanız bizim evde gündüz televizyon kesinlikle açılmaz. Akşam eşim gelincede haberleri açar o kadar. Televizyonun obeziteye neden olmasındaki en büyük neden çocukta hareketsizliğe neden olması.
2. Yemek Saatlerinizde Rutininiz Olsun
Çocuğunuzun öğünlerini, ara öğünlerini es geçmeyin. Belli bir rutininiz olsun. Bu rutini çocuğunuzun uyku saatlerine dikkat ederek hazırlayın. Örneğin çocuğunuz akşam 8 de uykuya geçiyorsa 6 buçuktan sonra bir şey yiyip içmemesine özen gösterin ve bunu alışkanlık haline getirmesini sağlayın.
Uluslar arası obezite dergisinde, çocukların ilerleyen yaşlarda obeziteye neden olmasındaki nedenlerinden birinin çocukluk zamanında kazanılan beslenme alışkanlığının olduğu bildiriliyor. Ayrıca dergi 2001-2002 yıllarında yapılan bir çalışmaya da yer veriyor. Çalışma 11 yaşındaki çocuklar üzerinde yapılıyor ve obezite olan çocuklarda belli bir yemek yeme ve uyku düzeninin olmadığı tespit ediliyor.
3. Tabi ki Sağlıklı Beslenme
Çocuğunuzun beslenme saatleri kadar nasıl beslendiği de çok önemli. Kesinlikle çocuğunuzun öğünlerini abur cuburlarla geçirmesine izin vermemelisiniz. Öğünlerde yeterli ve dengeli beslenmesine özen göstermelisiniz.
Ayrıca Amerikan Akademi Pediatrileri çocuklarda uyku sürelerine özen gösterilmesi gerektiğini söylüyorlar. Uyku miktarını tutturmak sağlıklı bir yaşam için en önemli faktörlerden biridir.
Sizde durum nasıl? Uyku ve yemek zamanlarında ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?