Perşembe , Kasım 21 2024

1-2 Yaş İçin Evde Yapılabilecek 10 Güzel Aktivite

Kış günlerinde bebeğimle evde geçirdiğim vakitleri nasıl daha eğlenceli ve verimli hale getirebilirim diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Yaz ve bahar kendini sokaklarda ağırlarken malum kış eve hapsediyor. Bu yüzden bizde sizler için eğlenceli vakitler için farklı aktiviteler hazırladık. Bu yazıda 1-2 yaş arası grubu ele aldık. İlerleyen yazılarda diğer yaş grupları içinde ne gibi aktiviteler yapılabilir paylaşacağız.

Özellikle 1-2 yaş grubu bebekler oyuncaklarla vakit geçirmekten pek hoşlanmazlar. Onların dikkatini çekmek için sürekli yaratıcı olmak zorundasınız ve bebeğinizi iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekir. Çünkü o sizi neyle oynamanız gerektiği konusunda yönlendirir. Bu bazen basit bir kutu, bazen tencere tava olabilir. Genellikle çocukların gündelik hayatta kullanılan eşyalarla daha çok zaman geçirdiği ve onlara karşı daha meraklı olduğu saptanmıştır.  Bu yüzden bizde yazımızda bu tarz 10 güzel etkinliği bir araya getirdik. Herkese bebeği keyifli zamanlar dilerim 🙂

  1. Evdeki Ekipmanlarla Müzik Yapın

Evdeki tencere, tava, leğen, tahta kaşıkları yani aklınıza gelen vurmalı çalgıya dönüştürebileceğiniz her şeyi kullanarak bebeğinizi ritim ile tanıştırabilirsiniz. İlk ses çıkarmayı keşfedecektir. Daha sonra bir seviye daha ileriye taşıyın ve sizin tuttuğunuz basit ritimleri onun da yapmasını isteyin.

Öğrenilen beceriler: Kordinasyon ve dinleme becerisi gelişecektir.

2. Karton Kutudan Bir Ev yapın ve Çevreyi Keşfedin

Karton yada mukavvadan büyük bir ev yada kale yapın. Bütçeniz varsa hazır oyun evleri var onlardan da alabilirsiniz. Önce bu yaptığınız oyun evi ile birlikte oynayın. Ona giriş ve çıkışları gösterin. Sonra bebeğinizin içeriği girip çıkması için teşvikleyin. Küçük tiyatrolar hazırlayın.

Öğrenilen beceriler: Kaba motor ve sosyal becerileri gelişecektir.

3. Oyuncak Telefonla Konuşma Egzersizleri Yapın

Oyuncak telefonu yada eski bir telefonu çocuğunuzun eline verin, bir telefonu da siz alın ve karşılıklı diyalog kurun. Önce siz konuşun sonra onunda bir şeyler söylemesi için bekleyin. Hem bu sayede beklemeyi ve sıra kavramını öğrenecektir. Çocuğunuzun dikkatini çekmek için telefonda konuşurken komik sesler kullanın ve biraz hayal dünyanızı zorlayın.

Öğrenilen beceriler: Dil ve sosyal gelişim.

4. Bir Labirent Yapın ve Topları Gönderin 

 

Kağıt ruloları kullanarak şekildeki gibi bir labirent yapın ve sırayla topları gönderin. Kutu yüksekliğini çocuğunuzun rahatlıkla ulaşabileceği boyutlarda yapmaya çalışın. Bu etkinlikle eğlenirken, çocuğunuz muhtemelen labirentlerden geçemeyen şekilleri de atmaya çalışacaktır. Sakın engel olmayın. Aklından geçenleri denemesine izin verin. Çünkü bu sayede de cisimlerin şekillerini tanımlamaya çalışacaktır.

Öğrenilen beceriler: Şekilleri tanımlama ve kaba motor becerilerinin gelişimine katkı sağlar.

5. Eşya Bulma Oyunu

Bebeğinizle oynarken yada paylaşım içerisindeyken kullandığınız nesnelerin isimlerini söylemeye çalışın. Bu sayede günlük yaşantıda kullanılan objelerin isimlerini daha kolay öğrenecektir. Mesela birlikte top oynayacaksınız topu ondan getirmesini isteyin gibi. Bu etkinlikte bebeğinizin isimlerini öğrendiği nesneleri bir sepet yada kutuya toplayıp rastgele nesneler seçerek ondan getirmesini isteyin. Daha sonra bu etkinliği bir seviye zorlaştırın. Nesneleri odanın içerisine saklayarak ondan bulmasını isteyin.

Öğrenilen beceriler: Yol tarifi anlama ve hafıza becerilerinin gelişimine katkısı olacaktır.

6. Hayal Dünyanızı Zorlayın

Şeffaf yapışkanlı folyoyu şekildeki gibi kesin ve yapışkanlı kısım yukarı gelecek şekilde zemine bantlayın. Çocuğunuzun yapışkanlı yüzeye çıkmasını sağlayın ve özgürce hareket etmesine izin verin. Yapışkanlı yüzeye sevdiği oyuncakları koyun ve oradan çekilin. Çocuğunuzun o nesneleri almaya çalışırken keşfetmesine izin verin.

Öğrenilen beceriler: Duyusal ve bedensel farkındalık.

7. Sinir Edin 🙂

Çocuğunuzun burnuna rujla küçük bir nokta koyun ve onu bir aynanın önüne koymadan önce iyice rahatsız edin 🙂 Çocuğunuz burnuna dokunarak yaptığınız nokta yada işareti silmeye çalışıyorsa kendisinde sıra dışı bir şeylerin olduğunu fark eder. Onun bundan nasıl kurtulacağını izleyin. Yada kafasına bir şapka takın ve onu çıkartmasını izleyin.

Öğrenilen beceriler: Öz farkındalık ve kimlik.

8. Pipetleri Kutu Deliklerinden Geçirin

Karton yada plastik kutunun kapağına pipetlerin geçebileceği boyutta küçük delikler delin. Hatta mama kullanıyorsanız bu kapları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sonra bebeğinizin ne yapacağını seyredin. Kesinlikle yönlendirmeyin. Önce onun keşfetmesine izin verin.

9. Basit Bir Kumbara Yapın

Plastik kutunun kapağını atacağınız nesnenin boyutlarına göre kesin. Sonra küçük bir kaseye bu nesneleri doldurun ve çocuğunuzun eline verin. Hatta kasenin içerisine bir kaç tanede delikten geçemeyecek nesneler koyun. Bu onun cisimlerin şekillerini daha rahat tanımlamasınınsağlayacaktır.

Öğrenilen beceriler: Kaba motor becerileri ve şekilleri algılama.

10. Renkleri Öğretin 

Pedagoglar bebeklerin genellikle 18 aylık olduklarında renkleri algılayabildiklerini söylüyor. Bu yüzden bu etkinliği 18 ay ve sonrasına saklayın. Büyük beyaz bir kartonun üst kısmına sarı, kırmızı, mavi ve yeşil küçük kağıtlar yapıştırın. Küçük bir kaba bu renklerden cisimler koyun ve çocuğunuzun cisimleri doğru rengin altına koymasını sağlayın. Sizde bebeğinizle yaptığınız etkinlikleri bizlerle paylaşın ve annelerimize ilham olun.

Hakkında Aylin Dedeoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir