Anne karnındaki bebek kendisi için gerekli olan tüm besin öğelerini anneden karşılar. Aminoasitlerden kendisi için gerekli olan proteini sentezler. Bu nedenle annenin beslenmesinde alınan günlük protein miktarı ve kalitesi, proteinin vücutta kullanımı için çok önemlidir. Bebeğin gelişimi için gerekli olan yağ, plasenta tarafından sentezlenir ve bebeğe iletilir. Bebek tarafından 30 gram kalsiyum, 13,5 gram fosfor depo edilir. Bu miktarlar annenin kemiğindeki kalsiyum ve fosforun 1/50 sine karşılık gelir.
Bebek demiri kalsiyum ve fosfordan daha erken ve hızlı kullanmaya başlar. Demirin büyük kısmı hemoglobin içinde bulunur. 1/3 ise bebek karaciğerinde depolanır. Bebek 300 mg, plasenta 70 mg demir içerir.
Anne Beslenmesinin Bebek Gelişimi Üzerine Etkisi
Anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi ile çocuğun sağlıklı olarak gelişimini tamamlaması yakından ilişkilidir. Anne adayının beslenmesi, bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi, intrauterin ölümü yani anne karnında bebek ölümü, prematüre doğum ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) arasındaki ilişkiler yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Hamilelikte fazla beslenmek de yetersiz beslenmek kadar anne ve bebek sağlığını olumsuz etkiler.
Hamilelikte Aşırı Kilo Alımı;
- Zor yada sezaryenle doğum,
- Doğum tarihinin gecikmesi (postmatürasyon),
- Bebeğin bağırsaklarında ilk dışkının yutulması (dölta mekonyum aspirasyonu) gibi hem anne hem de bebek için bir takım problemlere neden olabilir.
Gebelikte Yetersiz Beslenme İse;
- Bebeğin düşük doğum ağırlıklı doğma riskini arttırır,
- Anne adayında bir takım sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına,
- Anne adayında anemi, diş çürükleri ve osteomalazi yani kemik erimesi gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Ayrıca yetersiz protein alımına bağlı olarak anne adaylarında ödem de oluşabilir.
- Yapılan araştırmalarda hamilelikte yetersiz ve dengesiz beslenen anne adaylarında toksemi (hamilelik zehirlenmesi) riskini artırdığı tespit edilmiştir. Bu nedenle anne adayları gebelikleri süresince beslenmelerine dikkat etmek zorundadır.